Składniki na kociołek 8 l
- żeberka – 2 kg
- boczek parzony – 40 dag
- ziemniaki – 1kg
- marchewka -2 szt
- pietruszka – 1 szt mała
- por – 1 szt średnia
- miód płynny – 5 łyżek stołowych
- przyprawa do ziemniaków
- przyprawa do żeberek
- ostra papryka mielona – 1 łyżeczka
- bulion -250 ml
Żeberka pokroić na kawałki, doprawić przyprawą do żeberek i dodać 5 łyżek miodu. Wszystko wymieszać ze sobą i odłożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Ziemniaki doprawić przyprawą do ziemniaków, marchewkę i pietruszkę pokroić na talarki.
Następnie układamy plasterki boczku. Na boczek układamy żeberka , na żeberka ziemniaki, na ziemniaki marchewkę i pietruszkę i kolejno żeberka, ziemniaki aż do wyczerpania składników.
Całość zalewamy bulionem , na górę układamy plasterki boczku i przykrywamy liśćmi kapusty.
Smacznego !
Widze ze zima ci nie straszna i sezon kociolkowy rozpoczety:) Bardzo dobrze! A te zeberka wygladaja super, chyba pojawia sie u mnie na dzialce w czasie majowki;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Tak pięknie wyglądają,że jutro robię żeberka.ciekawa jestem czy wyjda tak dobre jak te na zdjęciu powyżej. Pozdrawiam !!
OdpowiedzUsuńWitam super przepis ja trochę ztuningowalem go dodając więcej marchwi i schabu 👌
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, dziękuję za wspaniałą inspirację. Gotowanie i grilowanie na świeżym powietrzu, to rewelacyjna sprawa :)
OdpowiedzUsuń