- 1 karp (ok. 1,2 kg)
- 1 marchewka
- pół selera - pół dużego pora
- pół papryki zielonej
- pół paprki żółtej
- 1 mała ostra papryczka
- 1 ząbek czosnku
- 2 kostki bulionu
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki papryki słodkiej
- pół szklanki wytrawnego białego wina
- 4 ziemniaki
- sok z połówki cytryny
- pęczek pietruszki
Karpia umyć, odciąć płetwy, ogon i głowę, oczyścić ze skrzeli i oczu.
Ugotować wywar z warzyw, głowy, ogona i ości z kręgosłupa a rybę podzielić na filety.
Gotowy wywar przecedzić przez sitko.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju i smażąc dodać słodką paprykę.
Dodać białe wino i poczekać aż wyparuje.
Następnie wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać wszystko wywarem z ryb.
Gdy ziemniaki zrobią się miękkie ,dodać filety pokrojone w kostkę i gotować około 15 min.
Podawać z posiekaną pietruszką i skropić sokiem z cytryny.