WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



piątek, 18 grudnia 2009

CZERWONA PAPRYKA ZDROWA I BARDZO WAŻNA W KUCHNI WĘGIERSKIEJ

fot.wikipedia

W KUCHNI WĘGIERSKIEJ BARDZO WAŻNYM ELEMENTEM,CZY JAK KTO WOLI SKŁADNIKIEM JEST PAPRYKA W KAŻDEJ POSTACI-SPROSZKOWANA,SUROWA,MARYNOWANA CZY SUSZONA. MYŚLĘ,ŻE TO BARDZO DOBRZE PONIEWAŻ PAPRYKA JEST BARDZO ZDROWA

Jest łagodnym diuretykiem, często spożywana zmniejsza ciśnienie krwi.
Chroni przy tym przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych.
Wyciągi z ostrych odmian papryki zawierające capsaicynę znajdują zastosowanie w medycynie w postaci różnego rodzaju maści, plastrów i mazideł - wykorzystywanych w zapaleniu korzonków nerwowych, bólach goścowych, nerwobólach.
“Papryczane” leki są stosowane także wewnętrznie w atonii żołądka i jelit, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach i zaparciu.
''Powiedzenie mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się co do niej dodać ''
Nasłyniejszymi i zarazem najbardziej cenionymi odmianami papryki są: sygietyńska i kolczańska. Najostrzejszą jest papryka czereśniowa. Owoce swą ostrość zawdzięczają zawartości kapsaicyny, im jej wiecej, tym papryka ostrzejsza.
Na Węgrzech istnieje ponad 1000 odmian papryki
Najostrzejsza papryka węgierska jest 100 razy mocniejsza niż paryczka chili, a zaledwie 1/100 łyżeczki jest w stanie tak mocno zapiec w gardle że litr mleka tego nie zneutralizuje!!!
Osobiście używam w swojej kuchni bardzo dużo papryki i szczerze ją polecam wszystkim którzy cenią zdrowie oraz dobrą kuchnię. Papryka ma wspaniałe właściwości zdrowotne i można ją stosować do finezyjnego dekorowania potraw.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz